Open hart

De kracht van het OPEN HART
Door ervaringen die we opdoen in ons leven en die pijnlijk en verdrietig zijn, sluiten we vaak ons hart, zodat we het niet zo hoeven te voelen. Een overlevingsstrategie die heel goed werkt voor een tijdje, maar niet voor de lange duur. Waarom helpt dat niet? Want wat gebeurt er precies wanneer je je hart sluit?

Het is eerst goed om te weten hoe het is als je hart open is. Is je hart open dan sta je in contact met je ware essentie. Je leeft vanuit je innerlijke kracht, bent liefdevol, in balans, nieuwsgierig en blij. Je staat open, naar jezelf en de rest van de wereld. Je kan werkelijk in verbinding staan met anderen, omdat je in verbinding staat met jezelf. Je staat dan aan het roer van je eigen leven en leeft ten volle. Liefde overheerst.

Maar sluit je (gedeeltelijk) je hart, dan voert je ego de boventoon en ervaar je meer lijden. Je komt dan in een rollercoaster van emoties terecht die met je aan de haal gaan. Je staat niet meer aan het roer. Dingen overkomen je. En omdat je niet meer zo in contact staat met je ware essentie, leef je niet je leven ten volle. Integendeel. Je bent of meer op jezelf gericht, of juist vaker anderen aan het pleasen. Het nare is ook nog eens dat je de pijn en verdriet niet kan helen met een gesloten hart. Waardoor je het vasthoud in je lijf. Wat voor extra spanning en stress zorgt, wat niet alleen je beleving vervelender  maakt, maar ook je hart steeds sneller doet sluiten, waardoor je je ware essentie steeds minder ervaren wordt. Een neerwaardse spiraal. Bewust of onbewust ervaar je een innerlijke leegte die gevuld moet worden met werk, leuke dingen doen, vakanties, presteren, shoppen, eten, etc. etc. Maar niets van dit is werkelijk vervullend, het werkt namelijk maar tijdelijk. Gevolg: je blijft instant geluk najagen. En doordat je niet werkelijk in verbinding staat met jezelf, kan je dat ook niet naar de ander. Kijk om je heen en je ziet dat de meeste mensen voornamelijk leeft vanuit een (gedeeltelijk) gesloten hart. Dat bepaald het wereldbeeld wat we op het nieuws zien.

Uit persoonlijke ervaring hebben we ontdekt en gemerkt dat een open hart helend werkt. Het brengt je een vervullende leven. En wij denken echt dat wanneer iedereen met een open hart zou leven de wereld een mooiere plek zou zijn.

Durf je pijn en verdriet dus aan te kijken… een open hart helpt je daarbij. Je kan dan zien wat er echt is, keuzes maken die goed voor je zijn én ervaren dat je sterk genoeg bent om aan te kunnen wat er op je pad komt. Dat je je hart niet hoeft te sluiten. Want met een gesloten hart ervaar je de pijn als lijden, terwijl het met een open hart helen is. Beide manieren kunnen pijnlijk zijn, maar leven met een open hart is helpend, maakt je lichter, zorgt dat je meer kan genieten en ontspannen. Wij kunnen uit ervaring vertellen dat het leven echt een stuk fijner wordt!

heart-love-romance-valentine.jpg

%d bloggers like this: